Do novog života za godinu dana

b_171_240_16777215_00_images_fotografije_tectum_sterilitet_50x70-02_m.jpgPoliklinika “TECTUM” med Labor u Požarevcu organizovala je u nedelju 31. januara treću prezentaciju i savetovanje na temu lečenja steriliteta. Specijalni gost bio je Dr. med. Leonhard Loimer sa Kinderwunsch Klinike u Beču, lekar koji u praksi ima preko 12.000 parova kojima je pomogao da se ostvare kao roditelji.

Tom prilikom je, na osnovu svog bogatog iskustva, za “Puls grada” otkrio koji su najčešći uzročnici steriliteta:

Dr Loimer: “Najčešći uzrok steriliteta u našim zemljama su godine starosti jer žene u poslednje vreme dugo odlažu da postanu majke, a od 36. godine starosti jako opada kvalitet jajnih ćelija i mogućnost začeća. Drugi uzrok je sve lošiji kvalitet semena, a uzrok tome je naše okruženje jer u organizam unosimo dosta supstanci koje su obogaćene hormonima, čak i parfemi i kozmetički preparati. To su tzv. kseno hormoni koji kod muškaraca deluju kao hormonski steroidi i uzrokuju loš kvalitet semena.”

“Puls grada”: Koliko dugo parovi pokušavaju da dobiju bebu pre nego što se obrate lekarima za pomoć?

Dr Loimer: “Ranije su parovi mnogo duže odlagali da potraže pomoć lekara, jer su živeli u ubeđenju da im eto Bog još uvek nije podario decu.  Zahvaljujući medijima u kojima se sve češće govori o problemu steriliteta parovi se više ne stide da priznaju da postoji problem i sada je vreme do trenutka u kom traže našu pomoć mnogo kraće nego ranije.”

“Puls grada”: Koliko vremena prođe od trenutka kada Vam se jave i potraže pomoć do onog momenta kada im kažete da će postati roditelji?

Dr Loimer: “Mi najpre pokušavamo da otkrijemo koji je uzročnik izostanka začeća i da pomognemo da dođe do prirodnog začeća. Ako se ustanovi da nema mogućnosti da do prirodnog začeća dođe, veoma brzo dolazi do obradnog ciklusa. Međutim, ako par dođe i kaže da ne žele da čekaju, urade sve neophodne analize i odmah krenu na lečenje, mogu u roku od godinu dana da računaju na trudnoću.”

Na predavanju u Poliklinici Tectum su pred velikim brojem zainteresovanih parova govorili i dr Radivoje Lazić i dr Draginja Ilić (Poliklinika Tectum) i mr Jadranka Živanović-Matejić (Kinderwunsch Klinika - Beč).

Katarina Trickovic
Puls grada