LABORATORIJA:

Hematologija

U okviru mikrobiološke laboratorije se obavljaju, standardnim mikrobiološkim tehnikama, korišćenjem najsavremenije opreme i vrhunskih aparata, po preporukama WHO (Svetske zdravstvene organizacije) i CLSI (Institut za kliničke i laboratorijske standarde), sledeće analize:

Bakteriološke analize

- izolacija i identifikacija patogenih aerobnih i anaerobnih bakterija iz različitih uzoraka ( brisevi, sekreti, ispljuvak, urin, stolica, krv) i ispitivanje njihove osetljivosti na antibiotike;

Dodatak

** Bakterije iz roda Salmonella, Shigella, Yersinia i Campylobacter su najčešći izazivači bakterijskih crevnih infekcija, koje nastaju unošenjem kontaminitane hrane (uglavnom životinjskog poreka) i vode. Ova oboljenja, koja se najčešće javljaju u letnjem periodu, mogu biti praćena jakim prolivom,povraćanjem, gubitkom tečnosti i poremećajem koncentracije elektrolita. Mikrobiološkom analizom stolice utvrđuje se prisustvo ovih bakterija i ispituje njihova osetljivost na antibiotike. Klinička slika može biti i sasvim blaga, a s obzirom da antibiotska terapija može uticati na produženo izlučivanje nekih bakterija, antibiotike treba primenjivati samo po preporuci lekara. Po prestanku simptoma bolesti, bakterije se mogu i dalje izlučivati putem stolice u toku kraćeg ili dužeg vremenskog perioda (kliconoštvo). Ovi pacijenti, pre stupanja u kolektiv ili rada sa namirnicama, moraju imati tri uzastopne negativne koprokulture.

-dokazivanje prisustva mikoplazme, ureaplazme i hlamidije u urogenitalnim uzorcima.

Dodatak..*

* Hlamidije, mikoplazme i ureaplazme su najčešći uzročnici seksualno prenosivih bolesti koje izazivaju hronična oboljenja genitalnih organa, često praćena sterilitetom. Prisustvo ovih mikroorganizama u cervikalnom, uretralnom brisu i u urinu kod muškaraca, se utvrđuje ostljivim metodama (ELISA, komercijalni biohemijski testovi) kojima se određuje njihov broj- koncentracija u uzorku, a za mikoplazme i ureaplazme i ostljivost na antibiotike.

 

Mikološke analize

- izolacija kvasnica i plesni iz različitih uzoraka (brisevi kože i sluzokože, stolica, ispljuvak, urin,) obavlja se rutinski, paralelno sa bakteriološkim ispitivanjem. Izolati gljivica iz roda Candida se čuvaju do 5 dana, da bi se, ukoliko pacijent želi, mogla uraditi identifikacija do nivoa vrste i ispitivanje njihove osetljivosti na antimikotike komercijalnim testom ( Candifast).

- izolacija i identifikacija dermatofita- gljivica koje izazivaju oboljenja kože, noktiju i dlaka, zahtevaju inkubaciju od 14 dana.

 

Parazitološke analize

- identifikacija jaja crevnih parazita (Nematoda,Cestoda, Trematoda) i cista crevnih protozoa (Entamoeba, Giardia , Balantidium …) u stolici

- detekcija jaja Enterobius vermicularis u perianalnom otisku

- ispitivanje prisustva Demodex-a u otisku kože.

- ispitivanje prisustva Trichomonas vaginalis u različitim uzorcima (vaginalni, uretralni bris, urin).

Serološke analize

-dokazivanje prisustva u krvi antitela na različite bakterije, mikoplazme, hlamidije, viruse i parazite. Ovim analizama se utvrđuje koncentracija specifičnih antitela određene klase imunoglobulina (IgM, IgG, IgA), na osnovu kojih se može steći uvid u fazu infekcije (akutna, hronična), stepen aktivnosti infekcije na lokalnom nivou, odnosno imunološki status (stečeni imunitet posle preležane infekcije).

Bakteriološke serološke analize:

- dokazivanje prisustva antitela na bakterijske vrste: Helicobacter pylori , Borrelia burgdorferi, Listeria monocytogenes,Treponema pallidum. Takođe se može utvrditi prisustvo antitela na vrste Mycoplasma pneumoniae i Chlamydia trachomatis.

Opširnije: Helicobacter pylori - Ovom bakterijom, koja živi na sluzokoži želuca, zarženo je bar 50% populacije, a procenat inficiranosti raste sa godinama života. Većina inficiranih ostaje bez kliničkih simptoma, dok se kod manjeg broja razvijaju dugotrajne stomačne tegobe praćene bolovima u želucu, mukom, otežanim varenjem, često sa pojavom čira i ostalih komplikacija koje prate ovo stanje. Ova infekcija ne prolazi spontano i uglavnom traje do kraja života. Umnožavanje ovih bakterija u želucu pokreće stvaranje specifičnih antitela koja se mogu dokazati u krvi obolelog. Neka od ovih antitela su kratkotrajna i ukazuju na svežu infekciju, dok druga govore u prilog hroničnoj bolesti i njihove vrednosti mogu da budu povišene tokom više godina.

Na osnovu kliničkog, gastroskopskog i serološkog nalaza ( koncentracije antitela u krvi) kliničar propisuje odgovarajuću terapiju koja je kompleksna, a sadrži i antibiotike koji deluju na uzročnika bolesti. Ovom terapijom se može efikasno iskoreniti helikobakter, a samim tim i otkloniti glavni faktor nastajanja upale želudačne sluzokože. Jedan od znakova uspešne terapije je i upadljiv pad koncentracije specifičnih antitela u krvi koji se javlja oko 6 nedelja posle sprovedene terapije

Virusološke serološke analize:

-dokazivanje prisustva antitela na brojne viruse : Adenovirus, Coxsackie B , Rubella, Varicella- zoster, Epstein- Barr, Hepatitis , HIV, Herpes tip 1 i 2, Cytomegalovirus, Influenza A i B…

Parazitološke serološke analize:

-dokazivanje prisustva antitela na Toxoplasma gondii, Echinococcus granulosus, Trihinella spiralis, Tenia solium, Toxocara canis…

 

Virusološke analize - PCR

- tipizacija HPV iz cervikalnog brisa i određivanje tipova visokog rizika: 16 i 18; tipova srednjeg rizika: 31,33,35,39,45,51,52,56,58,59,68; tipova niskog rizika: 6,11

- detekcija uzročnika polno prenosivih bolesti iz genitalnih briseva: Chlamydia trachomatis, Ureaplasma urealyticum, Mycoplasma hominis, Gardnerella vaginalis

- detekcija virusa Influenca N1H1 iz brisa ždrela.

 

Mikrobiološke kontrole

- kontrole radnih površina, vazduha, sterilnosti instrumenata i rastvora

- biološke kontrole efikasnosti sterilizacije suvih i vlažnih sterilizatora

 

Mikrobiološke kontrole

- dokazivanje prisustva beta hemolitičkog streptokoka grupe A u brisu ždrela i nosa

- dokazivanje Rotavirusa, Adenovirusa, Helicobacter pylori ,Clostridium difficile toxin A+B u stolici

 

Clostridium difficile

Ova sporogena, anaerobna bakterija se kod oko 3% zdravih ljudi nalazi u stolici. Kako su njene spore vrlo rasprostranjene u bolničkoj sredini, posle boravka u bolnici taj procenat se povećava na 20%. Sama bakterija je neinvazivna, ali produkuje toksine - citotoksin A i citotoksin B koji dovode do ljuštenja crevne sluzokože i pojave dijaree. Kod nosilaca Clostridium difficile oboljenje nastaje upotrebom antibiotika sirokog spektra (ampicilin, cefalosporini). Izolacija i identifikacija Cl. difficile iz stolice je komplikovana, dugo traje , a s obrirom da su toksini ovih bakterija glavni faktori patogenosti, dijagnoza oboljenja se postavlja detekcijom toksina u stolici pomoću monoklonskih antitela. Rezultat se dobija istog dana.

 

 

 

Biohemija

U Tectum biohemijskoj laboratoriji se radi široki spektar analiza iz svih oblasti savremene kliničke dijagnostike.

Kvalitetnim kadrom i primenom najsavremenijih aparata omogućeno je da pacijent u najkraćem roku dobije rezultate neophodnih analiza za uspostavljanje dijagnoze, praćenje toka bolesti i procenu efikasnosti primenjene terapije.

Određivanje parametara iz oblasti kliničke hemije i imunohemije, hematologije, koagulacije, serologije izvodi se na analizatorima najnovije generacije renomiranih svetskih proizvođača.

Na ovako sofisticiranoj opremi u mogućnosti smo da Vam u najkraćem mogućem roku i uz vrlo visoku tačnost i preciznost uradimo analize iz svih oblasti kliničke biohemije. Uz klasične analize za praćenje metabolizma osnovnih parametara (šećera, masti, proteina, kreatinina, uree, bilirubina, itd.), enzima (AST, ALT, GGT, ALP; AMY, itd.), elektrolita, mikroelemenata, posebno treba istaći inovativne i jedinstvene analize iz oblasti imunohemije vezane za hormone, tumorske markere i virusnu serologiju, kao i one koje se zasnivaju na specifičnim tehnikama tipa masene spekrometrije.

Kompletna krvna slika, jedan od najznačajnijih rutinskih laboratorijskih testova. Dobra diferencijacija pri analizi krvne slike je od neprocenjive važnosti, jer ona lekaru pruža veliki broj klinički značajnih informacija: za detekciju i praćenje anemija, diferencijaciju anemija, detekciju infekcija, alergija, sistemskih hematoloških oboljenja, detekciju poremećaja hemostaze, praćenje radio i hemoterapije i dr.

Svi aparati su umreženi informacionim sistemom što omogućava visoku preciznost i tačnost u radu, kao i veliku brzinu izdavanja rezultata.

Analize se rade iz primarnog uzorka krvi i preko bar koda, čime se postiže puna automatizacija i kontrola analitičkog procesa, a mogućnost greške (ljudski faktor) svodi na minimum.

Laboratorija je sertifikovana (SRPS ISO 9001) i akreditovana (SRPS ISO 15189).

Visoko kvalifikovano i stručno osoblje uvodi i usavršava nove dijagnostičke postupke u laboratorijsku praksu, u službi Vašeg zdravlja.

 

Mikrobiologija

 

 • Analize krvi
 • Analize urina i fecesa
 • Hormoni i tumorski markeri
 • Imunologija
 • Virusološka serologija
 • Bakteriološka i parazitološka serologija
 • Mikrobiologija
 • Netolerancija na hranu 
 • Spermiogram
 • Vađenje krvi na terenu
 • Netolerancija na hranu

 

KOMPLETNA LABORATORIJSKA DIJAGNOSTIKA NA JEDNOM MESTU

Knićaninova 19-21
12000 Požarevac

RADNO VREME:
Radnim danima 7:00 - 20h
Subotom 7:30 - 15h

DOLAZAK I UZIMANJE UZORAKA U VAŠEM DOMU!

 

Planiranje porodice - Tectum Pozarevac