Kinesio Taping

Kinesio Taping

Kinesio taping je procedura korišćenja specijalnih elastičnih traka koje bez medikamenata koriguju funkciju mišića (olakšavaju pokret) i smanjuju bol imobilizacijom mišićne fascije (opne).

Kinezio tejping (kinezi traka) je terapeutska metoda koja je najpre postala popularna među sportistima. Koristi se već duže vreme u svrhu prevencije i lečenja sportskih povreda.

Na koji način se može rešiti problem hroničnog bola?

Dugotrajan i uporan bol kod pacijenata kao što je bol u vratu ili krstima, ukočenost ramena, neuralgija predstavljaju veliki problem za sve koji se bave fizikalnom terapijom i rehabilitacijom koštano-zglobnog sistema. Iako postoje brojni agensi koji se primenjuju, nekada se ne dobijaju očekivani rezultati jer su pacijenti u svakodnevnim i profesionalnim aktivnostima izloženi velikom naporu dok sede u kancelariji, voze auto ili obavljaju kućne poslove.

Slična situacija je i kod sportista koji se relativno često povređuju ali zbog obaveza prema klubovima ne mogu mnogo da izostaju sa takmičenja tako da se nakon kratke pauze vraćaju napornim treninzima.

Kako deluje kinesio taping?

Iako trake za Kinesio taping liče na obične atletske trake koje koriste sportisti, one imaju specifična svojstva i jako je važno kako se postavljaju, zato se ne preporučuje da ih pacijenti sami kupuju i stavljaju. Kinesio tape (kinezi trake) deluju na sledeći način:

  • Ublažava i eliminiše bol uz pomoć kinezi traka ili kinezio tape može imati fizički ili neurološki mehanizam. Upotreba traka smanjuje nadražaj na receptore bola ispod kože time dajući trenutan efekat ublažavanja bola.
  • Smanjuje otok, podizanjem odnosno povlačenjem kože trake stvaraju negativni pritisak ispod trake i time stimulišu limfnu drenažu područja na kojem se nalaze i smanjuju otok.
  • Umanjuje zamor mišića pospešujući odvođenje produkata rada mišića poput mlečne kiseline i smanjujuću grčeve u mišićima i zamor.
  • Daje podršku slabim ili povređenim mišićima, dajući pasivnu potporu mišićima mogu olakšati svakodnevne akivnosti počev od profesionalnih sportista pa sve do dece sa slabim tonusom mišića.

Kako se postavljaju Kinesio trake?

 

Postavljanje traka zavisi od nekoliko faktora, počev od mesta postavljanja trake, zatim da li je u pitanju zdrav mišić, na primer mišić sportiste ili je pak nedovoljno funkcionalan zglob ili mišić. Takođe postavljanje traka zavisi da li se radi o hroničnom ili akutnom problemu i da li se koristi više traka istovremeno, da li je potrebno umanjiti ili eliminisati bol, ako i da li je problem u mišiću ili ligamentu.Nakon postavljene dijagnoze i utvrđenih potreba pronalazi se najbolji način za postavku traka. Traka se zatim lepi odnosno postavlja na kožu koja mora biti suva i čista i može stajati od 3 do 7 dana. Vodotporne su tako da imaju svoju primenu i u vodenim sportovima poput plivanja vaterpola i slično.

Postoje dva osnovna principa postavljanja u zavisnosti od cilja koji želimo da postignemo, odnosno da li je problem akutne ili hronične prirode. Takođe je bitnan način sečenja, oblik trake i pravac postavljanja kao i koliko će biti istegnuta, odnosno da li istežemo mišić ili traku, tako da nestručno postavljena trake ne bi dala pozitivan efekat ili bi dovela do pogoršanja.

U Poliklinici Tectum možete obaviti kompletan fizijatrijski pregled.

 Dr Bratislav Dimitrijević
specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije

 Dr Jasna Glišić
specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije

ZAKAŽITE TERMIN: 065 43 42 224