masaza

Masaža

Masaža

Masaža je prirodna metoda kojom se poboljšava zdravlje i održava snaga organizma. U osnovi svake masaže je dodir-pokret. Upravo je dodir taj koji ima pravo pozitivno terapijsko dejstvo. Naučna istraživanja su dokazala da masaža pored fizičkih benfita ima uticaj i na emocije.

Prilikom masaže nadražuju se receptori na koži i potkožnom tkivu, kao efekat mehaničkog delovanja, a isto tako se indirektnim delovanjem, odnosno refleksnim putevima, utiče na budjenje celog organizma.

Benefiti masaža

Masaža odlično deluje na naše zdravlje i raspoloženje:

– poboljšava i ubrzava krvotok i limfotok
– poboljšava elastičnost i regeneraciju kože
– opušta mišiće
– usporava i produbljuje disanje
– podstiče probavu
– ubrzava metabolizam
– pospešuje izbacivanje štetnih materija iz organizma
– smanjuje bol i napetost
– deluje na unutrašnje organe

Masaža ima analgetski efekat na mišiće, zglobove, povećava elastičnost kože, tonira mišiće, pospešuje otpornost organizma, a deluje i antistresno.

Pružamo stručnu konsultaciju za odabir masaže.

Vrste masaža u poliklinici Tectum

 • parcijalna terapeutska masaža
 • relax masaža celog tela
 • masaža stopala-terapeutska, akupresura i refleksologija
 • shiatsu masaža celog tela
 • parcijalna masaža
 • sportska masaža

MEDICINSKO-TERAPEUTSKA MASAŽA

Ima za cilj da proizvede određene terapijske efekte i benefite. Podrazumeva intenzivnije pokrete i otklanja napetost mišića. Pretežno se koristi za vratni i rameni deo, gde dolazi do stvaranja miogeloza (čvorića), koje su rezultat skupljanja mlečnih kiselina Terapeutska masaža je obično umerenog intenziteta. Pritisak je nešto između relaks i sportske masaže. U nekim slučajevima terapeutska masaža je preporučena od strane lekara i može biti sastavni deo planirane terapije. Vreme trajanja je 50 minuta za celo telo, 20 minuta za parcijalnu masažu.

Naša preporuka je da se ovoj masaži podvrgnete kod bola u vratu i leđima, posebno u predelu između lopatica i kičme gde je najčesća lokalizacija miogeloza.

medicinsko terapeutska masaza

sportska-masaza

SPORTSKA MASAŽA

Sportska masaža je namenjena sportistima i osobama koje se aktivno bave sportom, jer joj osnovna funkcija nije opuštanje, već sprečavanje povreda i povećanje sportskih mogućnosti. Ova masaža poboljšava cirkulaciju u mišićima, aktivira misiće pre napora ili ih opušta posle fizičke aktivnosti.

Koristi se kombinacija više tehnika, a pokreti su brži i intezivniji od relaks masaže. Najviše su orijentisani na istezanje mišića što povećava njihovu elastičnost.

Masaža traje 50 minuta, parcijalna 20 minuta.

RELAKS MASAŽA

Najčešće primenjivana vrsta masaže. Terapeut, uz pomoć ulja ili losiona za masažu, masira površinske spojeve mišića dugim glatkim i kružnim pokretima. Ova vrsta masaže je nežna i opuštajuća i savetuje se osobama koje prvi put idu na masažu.

Relax masažom se pospešuje cirkulacija, dolazi do opuštanja mišića, otklanja se napetost i eliminiše stres, može raditi parcijalno (jedan deo tela) ili na celom telu Striktno se koristi sa ciljem odmora i relaksacije.

Ova masaža traje 50 minuta, parcijalna 20 minuta.

Ova vrsta masaže ima 5 osnovnih pokreta:

 • Glađenje
 • Trljanje
 • Gnječenje
 • Lupkanje
 • Vibracije

SHIATSU masaža glave i vrata

Shiatsu je japanska metoda masaže koja ima izvore u tradicionalnoj kineskoj masaži, akupunkturi i hiljadugodišnjoj orijentalnoj medicini. Reč shiatsu u prevodu znači SHI-palac i ATSU-pritisak. Dakle ova masaža polazi od pritiska na telo palčevima.

Izuzetno je delotvorna kod glavobolja različitog etiološkog porekla, a pored toga ovaj tretman pomaže i kod pospanosti, nervoze, mamurluka i pozitivno deluje na tonus mišića lica i osveženje kože. Trajanja je 20 minuta.

REFLEKSOLOGIJA stopala

Kod ove vrste masaže se pritiskaju određene tačke kojima se stimuliše rad određenih unutrašnjih organa. Vrlo je opuštajuća i povoljno deluje na stres, poremećaje u varenju, hormonsku ravnotežu, nesanicu, bolove u leđima, PMS, lošu cirkulaciju..

Traje 10 minuta, i koristi se kao uvod/dodatak kod ostalih vrsta masaža celog tela.

masaza stopala

 Dr Bratislav Dimitrijević
specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije

 Dr Jasna Glišić
specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije

ZAKAŽITE TERMIN: 065 43 42 224