Nutricionista

Nutricionista

Hrana je osnovna životna energija, čija je uloga da zadovoljava sve naše živone porebe da nam daje energiju. Životnu energiju dobijamo iz hrane, koja bi trebalo da je zdrava. Kombinovanjem zdravih namirnica, određivanje količine namirnica u odnosu na naše dnevne potrebe kao i ujednačenost ishrane u odnosu na individualni dnevni ritam predstavljaju PRAVILNU ISHRANU – ZDRAVLJE.

Poremećaji ishrane mogu da budu razni i uvek su vidljivi i proverljivi.

Najčešći poremećaji ishrane na koje nutricionista utiče i vrši savetovanje i edukaciju su:

  • smanjenje prekomerne telesne mase,
  • povećanje telesne mase kod pothranjenosti, i često udruženi zdravstveni problemi (anemija, poremećaj rada creva…)
  • lečenje anemije pravilnim izborom namirnica,
  • lečenje metaboličkih bolesti (dijabetes, insulinska rezistencija, disbalans horomona, poremećaji funkcije štitne žlezde)
  • planiranje trudnoće i ishrana kod trudnica dojilja i osobe koje imaju problem sa začećem
  • korekcija povišenih vrednosti triglicerida, holesterola i glukoze, mokraćne kiseline u krvi.

Različiti periodi života i specifične potrebe i stanja organizma iziskuju poseban pristup ishrani.

  • redukcione dijete
  • dijete za povećanje telesne težine
  • ishrana za one koji žele da se hrane zdravo
  • ishrana sportista
  • ishrana trudnica
  • ishrana dojilja
  • ishrana kod određenih bolesti
  • ishrana bez glutena

PRVI PREGLED NUTRICIONISTE – Metodoligija rada:

  • uzimanje porodične i lične anamneze,
  • analiza i uvid u laboratorijske rezultate krvi
  • merenje krvnog pritiska,
  • antropometrijska merenja (telesna visina, telesna masa, telesni obimi, telesni sastav), određivanje indeksa telesne mase;
  • procena stanja uhranjenosti i analiza potencijalnog problema,
  • određivanje idealne telesne mase,
  • određivanje potrebne energetske vrednosti u skladu sa vašim dnevnim potrebama,
  • planiranje individualnog plana ishrane, sa osvrtom na zdravstveno stanje pacijenta, njegove dotadašnje životne navike i mogućnosti za sprovođenje dijetoterapije,
  • edukacija o pravilnom izboru, kombinovanju i zdravom pripremanju namirnica.

Nutricionističkom pregledu predhode laboratorijske analize krvi

Od analiza potrebno je uraditi:

  • kompletnu krvnu sliku,
  • glukoza,
  • trigliceridi,
  • holesterol – ukupni, HDL i LDL,
  • serumsko gvožđe,
  • AST, ALT
  • + po potrebi nakon uzete anamneze dodatne analize i hormoni.

 Mr ph Marija Milanović
Medicinski biohemičar,
Sertifikovani nutricionista

ZAKAŽITE TERMIN: 065 3 531 041