b_0_80_16777215_00_images_fotografije_doca.jpg

 

dr Borut Nikolić, dermatovenerolog
dugogodišnji načelnik kabineta za kožne i polne bolesti VMA

 

DERMATOLOGIJA

Poliklinika Tectum u Požarevcu, sa ponosom vam obaveštava da su u našem timu, a vama na usluzi, dr Borut Nikolić, dermatovenerolog, dugogodišnji načelnik kabineta za kožne i polne bolesti VMA - koji će od sada svakog utorka i petka obavljati preglede u našoj poliklinici.

 

dr Borut Nikolić, dermatovenerolog

dugogodišnji načelnik kabineta za kožne i polne bolesti VMA

 

OPŠTA DERMATOLOGIJA

o Dermatološki pregledi dece i odraslih

o Uklanjanje pigmentacije

o Uklanjanje dobroćudnih kožnih izraštaja

o Uklanjanje proširenih kapilara

o Dermoskopija/Melanomoskopija

o Lečenje opadanja kose (alopecija areata, androgenetska alopecija)

o Lečenje venskih ulceracija

o Dijagnostikovanje i lečenje polno prenosivih bolesti

o Alergološko testiranje na standardnu evropsku bateriju kontaktnih alergena

o Biopsija kožnih promena

o Mikrobiološke analize kože, nokta i dlake

 

DERMOSKOPIJA (dermatoskopija)

Dermoskopija (ili dermatoskopija) je neinvazivna optička dijagnostička metoda u dermatovenerologiji koja podrazumeva pregled površinskih promena na koži.

Radi se ručnim dermoskopom, stereomikroskopom, kamerom ili digitalnim sistemom sa uveličanjem od 6 - 100 puta.

Osnovni značaj dermoskopije je pregled i analiza pigmentnih promena kože. Ovim se postiže rana dijagnoza tumora kože, kao i diferncijacija benignih od displastičnih (potencijalno malignih) promena, koje zahtevaju hiruško uklanjanje i histopatološku dijagnozu.

 

MELANOMOSKOPIJA

Melanomoskopija je neinvazivna, bezbolna metoda koja klinički sumnjive kožne promene uveličava 30 puta, do nivoa od 0,4 milimetara ispod površine kože, gde se nalaze ležišta melanocita, pigmentnih ćelija odgovornih i za nastanak zloćudnih tumora kože (melanoma) i mladeža.

Melanomoskopija na taj način omogućava pravovremeno i uspešno lečenje, i istovremeno smanjuje procenat nepotrebnog hirurškog odstranjivanja dobroćudnih promena.

Alergološko testiranje na standardnu evropsku bateriju kontaktnih alergena

Kontaktni dermatitis je izraz kojim se označava upala kože izazvana kontaktnom sa hemijskim  supstancama koje dovode do stvaranja crvenila, perutanja, mehurića i svraba.

Kontaktni iritativni dermatitis nastaje usled dejstva nadražajnih supstanci na kožu ili sluzokože. Uslov za nastajanje ovih promena je kontakt sa hemikalijama koje imaju osobine iritansa (deterdženti, kiseline, baze..)

Kontaktni alergijski dermatitis nastaje kao posledica alergijske reakcije koze nakon kontakta sa određenim alergenom Alergijska reakcija kože nastaje i pri kontaktu sa sasvim malom količinom alergena, dok je za nadražajni (iritativni) dermatitis uvek potrebna veća količina ili dugotrajnije izlaganje nadražajnoj supstanci.

Dijagnostički test kojim se dokazuje kontaktna alergija naziva se PATCH ili epikutani test. Ovim testom se utvrđuje koja je supstanca razlog kontaktne alergije.

 

Planiranje porodice - Tectum Pozarevac